Ce este ajutorul social?
Ajutorul social este un suport financiar, plătit în fiecare lună, familiilor care se află într-o situaţie de mare dificultate. Acest suport financiar permite garantarea unui venit minim pentru fiecare familie vulnerabilă.
Suportul financiar plătit lunar este diferenţa dintre venitul lunar minim garantat stabilit prin lege şi totalul veniturilor de care dispune familia.
De dreptul la ajutor social şi/sau la ajutor pentru perioada rece a anului beneficiază familiile defavorizate în cazul în care toţi membrii adulţi ai acesteia se încadrează în cel puţin una dintre următoarele situaţii:
a) au atins vîrsta necesară pentru stabilirea pensiei conform legislaţiei;
b) sînt persoane încadrate în diferite grade de dizabilitate;
c) sînt şomeri înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă;
d) se află în perioada dintre săptămîna a 30-a de sarcină şi săptămîna a 12-a după naştere în cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului postnatal, ori îngrijeşte un copil pînă la vîrsta de 3 ani;
e) îngrijesc un membru/membri ai familiei care necesită îngrijire din partea unei terțe persoane conform concluziei consiliului medical consultativ al instituției medico-sanitare publice;
f) realizează venituri provenite din salarizare, cu timp integral sau parţial, din activitatea de antreprenoriat sau din activităţi legate de folosirea terenurilor agricole din extravilanul localităţilor.
Pentru a depune cererea de ajutor social, solicitantul se adreseaza asistentului social din localitate, care îi eliberează cererea de ajutor social.
Împreună cu cererea de ajutor social documente obligatorii ce trebuie prezentate la asistentul social din localitate sînt (după caz):
Detalii la asistentul social din localitate.
Tel. Asistent social -023779997
Consultă aici Legea Nr. 133 din 13.06.2008 cu privire la ajutorul social și Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social