S. Zubrești

str. Ștefan cel Mare 2

UE// Elevii Liceului Teoretic Zubrești - model de implicare personală.

UE// Elevii Liceului Teoretic Zubrești - model de implicare personală.

10 November 2020

UE// Elevii Liceului Teoretic Zubrești - model de implicare personală.

 În perioada 29 octombrie – 6 noiembrie, Asociația Băștinașilor „Zubrea”  împreunăcu administrația Liceului Teoretic Zubrești, au dat start activității cu genericul „Eu sunt schimbarea”, desfășurată în cadrul proiectului „Cetățean informat - cetățean responsabil”, finanțat în cadrul Programului de granturi al UE „Fii schimbarea. Cetățeni implicați – comunități durabile!”.

În cadrul acestei activități ne propunem să amenajăm Drumul Școlii și o parte din terenul adiacent al Liceului Toretic Zubrești. Implicarea elevilor în această activitate demonstrează că elevilor le pasă de viitorul lor, contribuind la promovarea unui mediu curat și sănătos al planetei. Cel mai important este că elevii vor conștientiza că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

În cadrul ședinței de planificare a activității „Eu sunt schimbarea”, la care au participat echipa de proiect, un grup de elevi și dna primar, a fost evidențiată necesitatea îmbunătățirii aspectului străzii „Drumul Școlii”. Tinerii au venit cu ideii și propuneri pentru amenajarea Drumului Școlii. În acest context s-a decis de a desfășura mai multe activități de salubrizare și amenajare a sectorului dat.

Potrivit dnei Manoli Maria, primara s.Zubrești, opiniile tinerilor trebuie să fie tratate cu respect și trebuie să li se ofere posibilitatea de a iniţia idei și activităţi. APL se angajează să sprijine și să încurajeze tinerii din localitatea noastră. În cadrul ședinței cu tinerii am rămas inspiraţi de tineriii activi, care se doresc să facă schimbări la nivel local, fiind ei însuși un model de implicare personală. Nimic nu este mai puternic decât vocile tinerilor, care se amplifică împreună și lucrează pentru a îmbunătăţi viaţa comunității în care trăiesc.

Referitor la implicarea elevilor în activitățile proiectului, dna Iachimciuc Olga, directorul LT Zubrești, a menționat: ”Suntem mai mult decât încântați de faptul că elevii s-au implicat activ în planificarea și desfășurarea activităților de salubrizare. Elevii  trebuie să înțeleagă modul în care deciziile și acțiunile lor afectează mediul, implicarea lor sporind gradul de conștientizare a problemelor care afectează mediul, precum și acțiunile pe care le putem desfășura pentru a-l îmbunătăți. Școala are menirea de a organiza și desfășura activități privind educatia ecologică și protecția mediului. Adevarata educație ecologică își va atinge scopul numai atunci când va reuși ca elevii – cetățenii de mâine, să fie convinși de faptul că viața generațiilor de mâine depinde într-o mare măsură de implicarea lor.„

AO Asociația Băștinașilor „ZUBREA” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Cetățean informat - cetățean responsabil” în satul Zubrești, raionul Strășeni.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR "Habitat"

Distribuie mai departe

Alte Noutăți