S. Zubrești

str. Ștefan cel Mare 2

UE-GIZ// Locuitorii din Zubrești vor avea posibilitatea să se implice în soluționarea problemelor de mediu la nivel local, prin participarea la procesul de luare a deciziilor.

UE-GIZ// Locuitorii din Zubrești vor avea posibilitatea să se implice în soluționarea problemelor de mediu la nivel local, prin participarea la procesul de luare a deciziilor.

15 October 2020

UE-GIZ// Locuitorii din Zubrești vor avea posibilitatea să se implice în soluționarea problemelor de mediu la nivel local, prin participarea la procesul de luare a deciziilor.


În perioada septembrie 2020 - februarie 2021, Asociația Băștinașilor „Zubrea” va desfășura în satul Zubrești r-nul Strășeni, mai multe activități cu implicarea locuitorilor și a elevilor din cadrul Liceului Teoretic Zubrești. Prin intermediul activităților planificate, ne propunem să sensibilizăm locuitorii cu privire la problemele de mediu generate în rezultatul neabonării la serviciile publice din localitate, dar și să creștem nivelul de implicarea cetățenilor în soluționarea probelemelor de mediu.Activitatea de lansare a proiectului, desfășurată la data de 8 octombrie 2020, în sala de ședințe a Primăriei Zubrești, a dat start proiectului „Cetățean informat - cetățean responsabil”.

La eveniment au participat lideri de opinie din localitate, consilieri locali, cadre didactice, tineri, expertul în probleme de mediu – Eugen Camenscic, reprezentanții Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER.

Potrivit Angelei Stratulat, coordonatoare de proiect în cadrul Asociației Băștinașilor „Zubrea”, Proiectul „Cetățean informat - cetățean responsabil” este finanțat în cadrul Programului de granturi al UE „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” și urmărește creșterea numărului de locuitori, care se vor abona la serviciul de colectare a resturilor și vor achita taxa pentru conectare la rețeaua de canalizare.

Echipa de proiect își propune să realizeze mai multe activități pentru a contribui la sensibilizarea și conștientizarea de către cetățeni a problemelor de mediu din localitate, ce survin drept urmare a neabonării la serviciile publice locale, dar și îmbunătățirea calității
acestora.

Maria Manoli, primara satului Zubrești a evidențiat impactul proiectului „Cetățean informat - cetățean responsabil” asupra comunității locale. „Cel mai important este că oamenii vor înțelege importanța abonării la serviciul de canalizare, colectarea de resturi în contextul soluționării problemelor de mediu la nivel de localitate. Se va forma Comitetul cetățenesc pe probleme de mediu, care va participa la elaborarea unui plan de acțiuni pentru îmbunătățirea serviciilor date.Totodată este foarte importantă implicarea tinerilor în activitățile proiectului.”

Expertul Eugen Camenscic a vorbit despre importanța implicării ONG-urilor locale în soluționarea problemelor de mediu prin desfășurarea activităților, ce ar contribui la conștientizarea impactului negativ asupra mediului pe care îl generează omul.

AO Asociația Băștinașilor „ZUBREA” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Cetățean informat - cetățean responsabil” în satul Zubrești, raionul Strășeni. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat
pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei
(GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR "Habitat"

Distribuie mai departe

Alte Noutăți